Det stora genombrottet för mobila betalningar

Patrik Müller på vår partner DIBS Payment Services har sammanställt 5 skäl till att det stora genombrottet för mobila betalningar är här:

1. Vi använder de mobila enheterna allt mer. Andelen konsumenter som handlat mobilt har ökat med 150 % på två år och allt fler webbutiker rapporterar att andelen trafik från mobila enheter överstiger 50%. Dessutom säger nästan 6 av 10 av konsumenterna att de gärna sparar sitt kortnummer för att förenkla köp i mobilen.

2. Drygt hälften av de svenska webbutikerna saknar mobilanpassning enligt E-Barometerns årsrapport för 2014. I vår rapport Svensk E-handel 2014 säger 39% av konsumenterna att de avbrutit ett köp på grund av att webbutiken inte varit mobilanpassad. När Google lanserar sin nya sökalgoritm den 21 april kommer mobilanpassade webbplatser få en fördel som sannolikt kommer påskynda på arbetet med att mobilanpassa e-handelssverige.

3. Flera intressanta nyheter är på gång för den som vill betala mobilt. Swedbank, Nordea, SEB, ICA Banken och några till lanserar MasterPass under 2015. I korthet är det fiffiga med Masterpass att konsumenten slipper ange kortnummer och leveransadresss så att köpet går enklare och snabbare.

4. Dessutom jobbar bankerna som ingår i Swish-kollektivet med att göra Swish klart för e-handel. Vi får se om det blir lansering under 2015…

5. Lanseringen av Apple Pay i USA är en succé och nu väntar användare i resten av världen att få möjlighet att betala med sin iPhone. Jag själv har bedömt det som osannolikt att det lanseras i Norden under 2015 men en källa har sagt till mig att jag var lite för snabb med den slutsatsen. Vi får se om jag har rätt eller fel.

DIBS rapport finns att ladda ner här:

08 apr 2015