Obs! Detta enbart är ett exempel på yrkesroll hos oss, se lediga tjänster för aktuella annonser.

Fibertekniker

Som fibertekniker arbetar du främst med fiberinstallation, dragning och svetsning av fiber för bredbandsnät. Exempel på arbetsuppgifter är installation, kabeldragning och montering för fiber, bredband och trådlösa nätverk.

En fibertekniker ansvarar för utformning, installation, underhåll och felsökning av fiberoptiska system. Denna roll kräver en detaljorienterad person som har utmärkta tekniska färdigheter, goda kunskaper om fiberoptik och relaterad teknik samt ett gott öga för säkerhet. Fibertekniker måste kunna arbeta i både utomhus- och inomhusmiljöer, ofta med farliga material. De bör ha förmåga att läsa scheman och ritningar, installera kablar, ansluta kontakter, skarva och reparera optiska fibrer, använda testutrustning för att mäta överföringsförluster och analysera problem med systemets prestanda.

Förutom installation av fiberoptiska system ansvarar fibertekniker också för att lösa fel i befintliga system. De förväntas kunna diagnostisera problem snabbt och samtidigt se till att personal och utrustning alltid är säkra. Teknikern måste vara förtrogen med olika typer av fiberkablar (single-mode, multi-mode), optiska fibrer, kablageverktyg och tekniker för installation (t.ex. fusionssplitsning eller mekanisk splicing) samt nätverksprotokoll som Ethernet/TCP-IP. Fibertekniker bör också ha god problemlösningsförmåga och erfarenhet av kundservice så att de effektivt kan interagera med kunderna när de hanterar deras frågor eller önskemål. En fibertekniker bör ha förmåga att kommunicera effektivt genom att förmedla teknisk information i enkla termer som icke-tekniska personer lätt kan förstå. Dessutom bör de ha förmågan att arbeta både självständigt och i samarbete inom en organisations gruppstruktur.