Kjelle – Sveriges äldsta VM-debutant?

kjelle_stor

På lördag den 10 augusti invigs Fotbolls-VM för hemlösa i Polska Poznan. 56 herrlag och 16 damlag medverkar i turneringen som spelats årligen sedan 2003 och där Gatans lag representerar Sverige. Turneringen är en mötesplats för hemlösa människor, men framförallt är möjligheten att representera sitt land under ett världsmästerskap något att se fram emot och kämpa för. En av spelarna i det svenska laget kommer från Västerås. Vi har mött Kjelle för en pratstund innan avresan.

Hur är formen?
Jag tycker det känns bra. Hade lite problem med ryggen i vintras men jag har varit med på nästan alla träningar. För ett år sedan kunde jag inte tänka mig att jag skulle åka till Polen och spela fotboll. Men att spela hade inte fungerat om jag fortsatt att borsta. Den 1 september har jag varit nykter i ett år.

Hur har Gatans lag hjälp dig att komma bort från missbruket?
Mötet är det viktiga, att kunna känna trygghet och gemenskap. Att ha någon att prata med. Man ser hur människor som kommer ner och spelar förändras. Helt otrolig gemenskap, här är alla lika och förstår problemen.  Förut brydde jag mig bara om mig själv. Nu är jag en del av ett lag. Jag hoppas att jag kan inspirera andra. Kan jag, kan alla.

Tränarna Mattias, Johan och Anders har betytt mycket genom att inte vara fördömande eller stuckit ut näsan. De kompletterar varandra bra. Även fantastiskt bra gjort av Elisabeth som är verksamhetsansvarig för Gatans Lag i Sverige, hennes engagemang är otroligt inspirerande för alla inblandade.

Många utsatta tappar kontakten med sina barn. Träningen blir ett mer naturligt och avslappnat sätt att träffas. Att ha en chans att återfå en relation till sina barn ger otrolig inspiration.

Det är inte bara att sluta med alkoholen. Det är många pusselbitar som måste falla på plats. Till exempel att få kontakt med myndigheter.  Men det viktigaste är att vilja, vill du inte, går det inte. Jag har varit nära att falla tillbaka, jag har varit på väg men vänt på sigmatorget. När jag berätta för en vän att jag varit på väg till bolaget var hans första kommentar ”Är du dum i huvudet?”. Det är sådana vänner man behöver, de som vågar säga till när man är på väg att göra något dumt.  Med ”fel” vänner är det lätt att man dras tillbaka till skiten.

Vad är målet med VM?
Det stora målet var att bli uttagen, nu är det bara att göra mitt bästa. Lyckas vi förbättra Sveriges placering från förra året skulle jag bli oerhört stolt.

Vad händer efter VM?
Då är det bara att fortsätta träna. Men vi behöver fler spelare här i Västerås. Ibland har jag varit själv på träningarna. Det bästa vore om vi kunde vara mellan 8 och 12 stycken. Då kan vi spela med 1 målvakt och 3 utespelare som vi kommer göra i VM.

 Till sist önskar vi Kjelle och hela den svenska truppen stort lycka till i Fotbolls-VM. Men oavsett resultat är alla redan vinnare och har gjort en imponerande prestation.

 

 

 

08 aug 2013