QR-koder

QR-koder har under den senaste tiden blivit allt mer vanliga, bland annat eftersom det finns en mängd med streckkodsläsare tillgängliga som appar för olika typer av smartphones. När kan en QR-kod användas egentligen, och hur skapar man en sådan?

Publicerad: 07 maj 2012 | Ämnen: ,

QR Code     QR Code     QR Code

Vad är en QR-kod?

En QR-kod (Quick Response code) är en tvådimensionell streckkod som uppfanns på 1990-talet i Japan. Dessa typer av koder har dock under den senaste tiden blivit allt mer vanliga i övriga delar av världen, bland annat eftersom det finns en mängd med streckkodsläsare tillgängliga som appar för olika typer av smartphones. Jämfört med en vanlig streckkod får mycket mer information plats i den.

När kan en QR-kod användas?

Eftersom streckkodsläsare som kan läsa och avkoda QR-koder har blivit allt mer vanliga har även kodernas användningsområden ökat markant. Man kan oftast se dem på reklamskyltar och i tidningsannonser, där mottagaren sedan kan scanna in en koden med sin mobiltelefon. Då öppnas oftast en webbsida med exempelvis mer information eller  rabatter och erbjudanden. En QR-kod kan även innehålla andra typer av information, som kontaktuppgifter. Koden kan då scannas in och sedan läggs dessa uppgifter in i mobiltelefonens adressbok.

Hur skapar man en QR-kod?

Att skapa en QR-kod är enkelt och på webben finns det en uppsjö med webbplatser som kan göra det automatiskt åt dig. Det enda du behöver göra är att fylla den informationen som du vill skicka ut, såsom en adress till din webbplats eller eller ett telefonnummer. Sedan väljer du hur du vill att själva QR-ikonen ska se ut, som t. ex. vilken upplösning den ska ha.

Webbplatser

http://www.mobileinteraction.se/qr-kod-generator
http://qrcode.kaywa.com/
http://www.qurify.com/en/
http://www.delivr.com/
http://goqr.me/

Streckkodsläsare

För Android

QR Droid
Streckkodsscanner

För iOS

QR Reader for iPhone
QR Scanner

Webbplatser

http://www.onlinebarcodereader.com/
http://www.patrick-wied.at/static/qrgen/

Nära, trygg, personlig

Ord som ligger oss varmt om hjärtat. Ett företag med lokal support och service.

Relaterade artiklar

Med hjälp av Facebooks funktion Statistik kan du lära dig mer om ditt företags Facebook-sida och hur den ska kunna fungera effektivt utifrån företagets förutsättningar.
Med anledning av Googles ändring av sekretesspolicy och användarvillkor diskuteras det nu flitigt i media angående vad folk tycker om att Google övervakar dem.
Långa adresser till hemsidor kan ibland ställa till det i bland annat vissa mailprogram då det blir radbrytningar i adresserna. Vi har därför nu lanserat tjänsten qnu.se för att korta ner långa webbadresser
En funktion som lanserades tidigare i år och som gör att du kan söka på bilder med liknande innehåll. Kan till exempel användas av fotografer för att kolla om någon använt deras bilder på någon annan hemsida.
Behöver du ha redigera en bild och inte har tillgång till photoshop eller liknande program på din dator är Pixlr ett alternativ som kan vara användbart.
Skaffa en kortare adress till din facebooksida.