Bluesky Social

Bluesky är en social plattform som liknar Mastodon, Twitter/X och Substack Notes. Den befinner sig just nu i beta-versionen där man endast kan bli medlem genom att sätta upp sig på en väntelista eller via inbjudan av en användare. Du kan använda Bluesky på webben eller ladda ner den som en app till mobilen via iOS eller Android.

Frågor och svar om Bluesky Social

Hur fungerar Bluesky?

Appen fungerar som X där du kan skapa ett inlägg på 256 tecken och lägga till bilder. Du behöver skapa en profil för att kunna göra inlägg och interagera med andra inlägg. Du kan ”retweeta” alltså lägga upp andras inlägg på ditt flöde, gilla och kommentera.

Du kan söka och följa andra profiler och se deras uppdateringar från i din tidslinje. Det finns även en tidslinje som heter ”Discover” som byggs på algoritmen, alltså det du söker och tittar efter kommer du se mer utav på denna tidslinje. Än så länge har Bluesky ingen funktion där man kan skicka direkt meddelande till andra användare.

Utseendemässigt påminner Bluesky väldigt mycket om den gamla versionen av X. Båda har blå och vita element. Layouten ser ungefär likadan ut och finns på samma ställen. Exempelvis så ligger menyerna till vänster och diagonalt och flödet mitt på med tidslinjerna bredvid varandra ovanför.

X är självklart mer utvecklad och avancerad då den funnits i många fler år men framtiden för Bluesky ska bli intressant att följa.

Hur kom Bluesky till?

Den tidigare VD:n och medgrundare för Twitter, numera X, Jack Dorsey var även medgrundare för Bluesky tillsammans med Jay Graber som är VD. Tanken bakom Bluesky var att Jay Graber som är programvaruingenjör och specialist på decentraliserade sociala nätverk tillsammans med Jack Dorsey ville skapa en social plattform med öppen källkod som ger dig mer kontroll över din data, är säkrare och underlättar det för dig att ta med allt ditt innehåll med dig ifall du vill byta plattform.

När Jack Dorsey introducerade projektet för allmänheten 2019 sade han att X skulle bidra med ett litet oberoende team som bestod av högst 5 personer. Elon Musk som köpte X 2022 och tog över som VD ville inte bidra med något till Bluesky, vilket resulterade i att Dorsey och X skildes åt. Många användare har valt att lämna X efter de ändringar av den kontroversielle Elon Musk gjort.

Dorsey lanserade en beta version av Bluesky strax efter sitt avbrott med X och redan då anmälde sig 30 000 personer till testet.

Vad skiljer Bluesky från andra plattformar?

Det som utmärker Bluesky från X är att de använder sig av en teknik som kallas AT-protokoll (Authenticated Transfer Protocol), vilket innebär att den körs i ett decentraliserat nätverk. Användardata och kommunikation ligger alltså inte hos en central entitet eller plattform. Den distribueras i stället över ett nätverk av användare eller servrar. Detta innebär att ingen enskild organisation har fullständig kontroll över användarnas information eller kommunikation, vilket kan öka användarnas integritet och säkerhet.

En annan sak som utmärker Bluesky är att den är byggd med öppen källkoden. Det betyder att lösningen bakom appen är tillgänglig för andra att studera, använda, förbättra och modifiera hur de vill. En fördel med det är att om någon skulle förbättra något och sedan dela med sig det så finns den förbättrade versionen tillgänglig för alla och den öppna källkoden fortsätter att utvecklas. Som nämnts ovan kan du överföra ditt innehåll och kontakter till en annan plattform om du så skulle vilja.

Hur gör jag för att ha min egen domän som användarnamn?

Som standard tilldelas alla konton på Bluesky ett användarnamn som slutar på bsky.social men det är väldigt enkelt att verifiera en egen domän. Vi rekommenderar en egen domän för speciellt företag, föreningar och andra organisationer. För enskilda personer som skriver i sin roll inom ett företag eller en organisation rekommenderar vi att ett verifierat kontonamn används i stil med fornamn.efternamn.foretaget.se för att undvika misstankar om att det är en fejkad profil. Detsamma gäller så klart även för privatpersoner som vill vårda sin digitala identitet och redan har en egen domän.

Har du din domän hos oss och önskar hjälp med verifieringen eller om du är intresserad av att skaffa en egen domän är du varmt välkommen att kontakta vår webbyrå.

Hur får jag tillgång till Bluesky?

Bluesky är för närvarande är i en sluten betaversion så tillgängligheten är begränsad. Du kan få tillgång till plattformen på två sätt:

  1. hemsidan kan du anmäla dig till betaversionen och du blir uppsatt på en väntelista, detta kan dock ta lång tid.
  2. Du kan också få en inbjudan av någon som redan är användare då de som är aktiva på plattformen får inbjudankoder som tillåter de att bjuda in en vän. Tips här är att på ett snällt och artigt vis efterfråga en invite via dina befintliga kontakter på andra sociala kanaler.

Ämnen: , , ,

digital marknadsföring

Marknadsföring

Det finns idag ett enormt utbud av möjligheter när det gäller digital marknadsföring men alla kanaler passar inte till alla företag och branscher. Kontakta oss om du känner att du behöver hjälp eller rådgivning angående din digitala marknadsföring som till exempel SEO och googleannonsering.

Nätverk i Västerås

Nätverk

Vi har stor kunskap i att bygga stabila och högpresterande trådlösa nätverk. Oavsett om du har ett mindre kontor eller en större konferensanläggning kan vi leverera ett kvalitativt trådlöst nätverk till dig. Vi utför även installation och montering inom det mesta kopplat till fiber och nätverk. Våra tekniker har lång erfarenhet och kan hjälpa till med allt från planering och inköp till montering och konfigurering

Hemsidor i Västerås

Hemsidor

Alla företag som tänker på sina kunder behöver ha en bra hemsida. På hemsidan presenterar du ditt företag och berättar om vad du kan göra för dina kunder och varför de ska kontakta just dig. Kontakta oss för att få mer information om hur vi kan skapa en snygg, lättanvänd och sökmotoroptimerad hemsida till ert företag.

Nära, trygg, personlig

Ord som ligger oss varmt om hjärtat. Ett företag med lokal support och service.

Relaterade artiklar

Kortare adress på Facebook

När du skapar en ny profil eller företagssida på facebook får den en väldigt lång adress. Du kan dock enkelt Läs mer

Webbaserat bildprogram

Behöver du ha redigera en bild och inte har tillgång till photoshop eller liknande program på din dator är Pixlr Läs mer

Twittra är silver, Tänka är guld

Företagare är experter på att vara lösningsfokuserade. Det handlar om slutmål och resultat som ibland olyckligtvis överskuggar hälften av problemet Läs mer

Frukostmöte om kommunikation

Vi träffar två Västeråsare som på olika sätt jobbar med kommunikation och tillsammans berättar de om hur man kommunicerar på Läs mer

Korta ner långa webbadresser

Långa adresser till hemsidor kan ibland ställa till det i bland annat vissa mailprogram då det blir radbrytningar i adresserna. Läs mer

Twittrare i Västerås

En lista med Västeråsare aktiva på Twitter. Tipsa gärna oss om du saknar dig själv eller någon annan Västeråsare.