Förtjäna ditt rykte i Sociala Medier – Lena Nordin-Andersson

Har du någonsin googlat ditt eget namn? Hur många träffar fick du och framförallt, vilka träffar fick du?

Publicerad: 03 okt 2012 | Ämnen: , ,

Har du någonsin googlat ditt eget namn? Hur många träffar fick du och framförallt, vilka träffar fick du? Så här såg det ut när jag googlade mitt namn alldeles nyss.

Det första jag kan säga är att jag är nöjd. Resultatet visar den bild som jag vill. Bilderna du ser är ”föreläsarbilder” och det första resultatet är min egen hemsida. Men det här är ju bara en bild – vad händer när den som sökte börjar klicka, ser det likadant ut då?

Vässa pennan!

Normalt när vi pratar om personliga varumärken brukar vi fokusera på vad du gör. Men när vi kommer till nätet och Sociala Medier, vem vet vad du gör? Här vet dem bara vad du säger. Du borde alltså lägga mer tid och energi på hur du uttrycker dig skriftligt.

Det är betydligt lättare att missuppfattas i skrift och det är svårt att plocka fram sin personlighet. Men det kanske inte är den som ska synas? Det kanske är ett helt annat varumärke vi pratar om än personligheten när vi talar om Sociala Medier. Det kanske är ditt yrkesvarumärke du vill framhålla.

Det handlar ändå fortfarande om att vara genuin, både i det du gör och i det du förmedlar i skrift. Det slår alltid igenom förr eller senare om du har byggt en piedestal eller mask, om det du skriver/säger är på riktigt eller fejk.

Top of mind och Top of heart

Vanligtvis pratar vi om att ett starkt varumärke ska tilltala både hjärta och hjärna, eller att det ska ha både skäl och själ. Det märks också i Sociala Medier. Det heter också Sociala Medier för det handlar om att vara social. Jag har tydligt märkt att ju mer aktiv jag är med att kommentera, dela och göra tummar upp, ju större återkoppling och respons får jag själv. Med andra ord – det du ger får du tillbaka, precis som i vanliga livet.

När någon tänker på det du vill förknippas med så ska ditt namn automatiskt komma upp. Säger jag hamburgare tänker de flesta ofrivilligt på McDonalds. Men kanske inte alla tycker att just deras hamburgare är godast. De är top of mind, men vilken hamburgare är top of heart. Alltså, när de sen väljer, tar de dig då?

Ju längre relationen på nätet har varat, ju mer sann bild får du av dem du är ihopkopplad med. Efter ett tag kanske du blir toktrött på någon, som du väljer att blockera eller helt koppla ifrån dig från. Men du vill ju helst tvärtom, att ju mer andra får reda på om dig, desto större förtroende får dem för dig, samt ju mer tycker dem om dig, eller hur?

Vara eller inte vara – är det frågan?

Nej, det är inte frågan. Du måste se till ditt personliga varumärke på nätet. För det finns där. Och blivande arbetsgivare, leverantörer eller kunder kommer att googla dig vid något tillfälle. Finns du inte någonstans så kommer det också att skicka signaler. Du behöver inte finnas överallt, men de största och mest aktiva kanalerna borde du ha närvaro vid.

Själv hade jag många olika konton för några år sen. Jag har bantat rejält, men brukar fortfarande prova på det som kommer i min väg, bara för att kunna göra avvägda beslut om det är något som passar mig bättre.

Eftersom vi alla är producenter och konsumenter i den digitala världen och alla har möjlighet att både profilera och marknadsföra sig själv vore det ju dumt att låta bli. Det kostar väldigt lite i kronor, men en del ansträngning och eftertanke.

Vänd andra kinden till

Du är ansiktet utåt för din arbetsgivare så väl som för dig själv. Alla behöver ha en proffsig presentation av sig själva. Vill du ha ett nytt jobb, en ny kund, så måste du tilltala på nätet. Du måste skapa nyfikenhet eller åtminstone välvilja. Visa den sidan som du vill visa, men var ärlig, det är det viktigaste.

Avslutningsvis – något som också påverkar ditt varumärke är ditt sociala nätverk. Vi slänger ut en fråga på Twitter eller Facebook och får snabbt flera svar. Om du är en spindel i nätverket blir du självklart en som påverkar, en opinionsbildare. En opinionsbildare på nätet har oftast ett starkt digitalt, personligt varumärke. Vem påverkar du och vilka påverkas du av?

Bygg ditt personliga varumärke och dina relationer genom att vara social i Sociala Medier, på det sättet blir det ett starkt varumärke.

Lycka till

Om gästbloggaren
Lena Nordin-Andersson, driver företaget Nordinspire Communication AB sedan 1998, som utbildar och föreläser inom marknadskommunikation, t.ex. inom Sociala Medier. www.nordinspire.se

Är du intresserad av att gästblogga eller har du något tips på skribent så hör gärna av dig till .

Läs mer om vår tanke med gästbloggare.

Tidigare gästbloggare
6 metoder för att driva försäljning via nätet – Benny Kvist
Var stolt över ditt varumärke! – Tommy Hedlund
Var som helst, när som helst – Per Wolf
25 års erfarenhet, vad är det värt? – Pia Nordlander
Det bästa med affiliatebranschen – Erik Bergman

Nära, trygg, personlig

Ord som ligger oss varmt om hjärtat. Ett företag med lokal support och service.

Relaterade artiklar

Välgörenhetsinitiativet Skyhöga favoriter stödjer barn och ungdomar i Västmanland som vill idrotta men som utan ekonomiskt stöd kanske inte har möjlighet att göra det fullt ut. Vi på QuickNet fick förtroendet att skapa webbplatsen med tillhörande system för hantering av ansökningar och bidragsgivare.
Google gör flera gånger i veckan mindre justeringar på den beräkningsalgoritm som används för att räkna ut i vilken ordning webbplatserna ska presenteras i sökresultatet. Om det och en del annat som rör sökmotoroptimering och Google Medic Update har Tobias Barkskog från vår webbyrå skrivit om i en krönika i
Webbplatsen är byggd i wordpress och fokus är på att göra det enkelt för besökaren att hitta vin som passar det till det aktuella tillfället och maträtten.
Vår webbyrå har nu lanserat en ny webbplats åt VSK Fotboll. Webbplatsen är byggd i wordpress och kodad med en responsiv design för att fungera bra i både datorer, surfplattor och mobiltelefoner.
Vi listar några nyttiga affärsnätverk för bl.a. företagare som är verksamma i Västerås. Tipsa oss gärna om du saknar ditt egna affärsnätverk i listan eller något annat som du är medlem i.
Att använda bra bilder kommer göra din närvaro på webben både enklare och mer framgångsrik. Förutom att det ger ert företag en mer seriös image ger det er mer uppmärksamhet i till exempel sociala medier då bra bilder uppskattas och sprids vidare.
Vår webbyrå har nu lanserat en ny webbplats åt Bra-AW. Ett nytt välgörenhetsprojekt med matvandringar, kulturevenemang, dryckesprovningar, träningspass, föreläsning eller idrottsevenemang. Vad-som-helst-trevligt efter jobbet alltså.
Den 30 mars är vi samarbetspartner till Powerboozt som arrangeras av VIKverket på AROS Congress Center Västerås. Powerboozt är en dag som kommer att fylla dig med både kunskap och inspiration.
Vår webbyrå har nu lanserat en ny webbplats åt Västerås Summer Meet. Bilträffen som fyllt tomrummet efter Powermeet i Västerås.
Denna krönika av Tobias Barkskog har även publicerats i Västerås Tidning Business hösten 2016 Varje år görs det, i Sverige, hisnande 18 miljarder sökningar på Google, så en bra synlighet där är extremt viktigt för många företag. Sökresultatet kan delas in i tre olika delar. De grönmarkerade textannonserna och produktannonserna