Bredband via stadsnät

Se vår sida bredband via stadsnätet för beställning och aktuella priser.

QuickNet hemma (pdf)

Frågor & svar

• I vilka orter levererar ni bredband?

Vi kan leverera bredband via Fiber till alla hushåll som är anslutna till stadsnätet i Västerås, Eskilstuna, Hallstahammar, Kolbäck, Kvicksund och Strängnäs.

• Vilken hastighet kan jag förvänta mig?

Hastigheten på våra abonnemang påverkas av ett flertal faktorer. En faktor är förstås vårt stamnät som kopplar ihop alla våra kunder. Förutom vid de tillfällen då vi har driftstörningar så kan man förvänta sig att vi kan leverera upp till 100% av den märkhastighet man köpt. D.v.s. ett 100 Mbps abonnemang ska i normalfallet kunna leverera 100 Mbps.

Den faktor som påverkar hastigheten mest är routern. Alla routrar har nämligen en begränsning i hur många datapaket dem kan leverera per sekund. Det är mycket vanligt att routern är flaskhalsen i nätverket. Om man köper en router för 500 kr så kan man normalt inte förvänta sig underverk. Redan i prisklassen 2000 kr får man en helt annan kvalité. Om man provar något av de verktyg som finns för bandbreddstest (ex TP-test eller Bredbandskollen) så brukar tumregeln vara att om man får 70-90 % av den köpta hastigheten så ska man vara nöjd. Vill man nå högre hastigheter måste man ofta investera i en betydligt bättre och därmed dyrare router.

Som kund hos QuickNet kan du till ett lågt månadspris hyra en Wifi-router som är anpassad för att du ska kunna nyttja ditt bredbands fulla kapacitet.

• Kan jag få ett fast IP-nummer?

Nej

• Får jag ha en egen Webb-, FTP-, spel- eller mailserver hemma?

Ja

• Är några portar spärrade i ert nät?

Nej

• Hur många datorer får jag ansluta?

Vi delar ut upp till 3 IP-adresser per kund. Om man har en router hemma kan man ansluta hur många datorer man vill. Vi rekommenderar alla kunder att ha en router som skyddar datorerna hemma.

• Behöver jag själv säga upp mitt nuvarande bredband?

Ja, om du har ett aktivt bredbandsabonnemang i dagsläget behöver du själv kontakta din nuvarande operatör för uppsägning.

• Kan man flytta med sig sitt bredband?

Man kan alltid flytta med sig sitt bredband till en ny bostad så länge fastigheten är anslutet till stadsnätet. Läs mer på vår sida för flytt av bredband.

• Kan man hyra router av er?

Ja, om du har din bredbandsanslutning via oss kan du hyra en router. Läs mer om routerhyra här

• Hur lång tid tar det innan mitt internet börjar fungera?

Det kan ta upp till fem arbetsdagar innan ditt bredband är aktiverat.

• Kan jag ändra hastigheten på mitt bredband i efterhand?