Nätfiske och online-bedrägeri

Genom listiga metoder försöker bedragare lura till sig personliga uppgifter och stjäla tillgångar. Det är därför avgörande att vara medveten om dessa hot och vidta förebyggande åtgärder för att skydda sig. Öka din kunskap och ta kontroll över din säkerhet online för att minska risken att bli drabbad av bedrägerier.

I dagens digitala värld utgör phishing-attacker, även kallat nätfiske, ett allvarligt hot mot vår personliga integritet och online-säkerhet. Genom att lura till sig dina känsliga uppgifter kan bedragare få tillgång till bankkonton, personliga data och andra värdefulla uppgifter. För att skydda dig mot dessa bedrägerier är det viktigt att vara medveten om vad nätfiske är och hur du ska vidta åtgärder för att förhindra att det händer dig.

Vad är nätfiske?

Nätfiske är en form av bedrägeri där cyberbrottslingar använder sig av olika metoder för att få dig att avslöja dina personliga uppgifter, såsom lösenord, kreditkortsuppgifter eller bankkontonummer. De använder olika tekniker, som till exempel förfalskade e-postmeddelanden eller webbsidor som ser ut att vara legitima, för att få dig att tro att du interagerar med en pålitlig källa.

Identifiera nätfiske

För att skydda dig mot nätfiske är det viktigt att kunna identifiera de vanligaste tecknen på bedrägeri. Här är några varningssignaler att vara medveten om:

 • Avsändaradress och domännamn: Bluffmail kan innehålla avsändaradresser eller domännamn som ser liknande ut som äkta företag eller organisationer. Dubbelkolla alltid noga avsändarens information innan du interagerar med meddelandet.
 • Grammatik och stavfel: Dessa förfalskade e-postmeddelanden innehåller ofta grammatiska fel eller stavfel. Detta kan vara ett tecken på att meddelandet inte kommer från en pålitlig källa.
 • Begäran om känsliga uppgifter: Var försiktig med e-postmeddelanden som ber om dina personliga uppgifter eller lösenord. Legitima myndigheter eller organisationer begära inte sådana uppgifter via e-post.
 • Orealistiska erbjudanden: Nätfiskare kan locka med orealistiska erbjudanden eller priser för att locka dig att agera snabbt utan att tänka efter.
  Förebyggande åtgärder

6 åtgärder för att skydda dig mot nätfiske

 • Utbilda dig själv: Lär dig om olika typer av nätfiske-metoder och varningssignaler. Ju mer medveten du är, desto bättre rustad är du för att undvika bedrägerier.
 • Försiktig med klick: Undvik att klicka på länkar i e-postmeddelanden eller SMS som verkar misstänkta. Det är alltid säkrare att direkt ange webbadressen för den aktuella webbplatsen i din webbläsare. Om du fortfarande är osäker, ring den berörda myndigheten eller organisationen.
 • Verifiera webbplatsens säkerhet: Innan du anger känslig information på en webbplats, kontrollera att den har en säker anslutning. Titta efter “https://” och ett låsikon i webbläsarens adressfält.
 • Använd säkerhetsprogramvara: Installera och uppdatera ditt antivirusprogram och brandvägg för att skydda dig mot skadlig kod och misstänkta webbplatser.
 • Uppdatera dina enheter: Håll dina operativsystem, appar och webbläsare uppdaterade med de senaste säkerhetsuppdateringarna för att minimera svaga punkter som kan utnyttjas av cyberkriminella.
 • Var vaksam med delning av personlig information: Tänk noga innan du delar dina personliga uppgifter online. Kontrollera att du är på en säker och pålitlig webbplats innan du anger några känsliga uppgifter.

Nätfiske utgör ett allvarligt hot mot vår säkerhet online. Genom att vara medveten om bedrägerimetoder och vidta förebyggande åtgärder kan du skydda dig själv och dina värdefulla uppgifter. Utbilda dig själv, var vaksam, håll dig uppdaterad och använd säkerhetsåtgärder för att hålla dig säker mot nätfiske.  Försiktighet och medvetenhet är avgörande när det gäller att skydda dig online.

Ämnen:

digital marknadsföring

Marknadsföring

Det finns idag ett enormt utbud av möjligheter när det gäller digital marknadsföring men alla kanaler passar inte till alla företag och branscher. Kontakta oss om du känner att du behöver hjälp eller rådgivning angående din digitala marknadsföring som till exempel SEO och googleannonsering.

Nätverk i Västerås

Nätverk

Vi har stor kunskap i att bygga stabila och högpresterande trådlösa nätverk. Oavsett om du har ett mindre kontor eller en större konferensanläggning kan vi leverera ett kvalitativt trådlöst nätverk till dig. Vi utför även installation och montering inom det mesta kopplat till fiber och nätverk. Våra tekniker har lång erfarenhet och kan hjälpa till med allt från planering och inköp till montering och konfigurering

Hemsidor i Västerås

Hemsidor

Alla företag som tänker på sina kunder behöver ha en bra hemsida. På hemsidan presenterar du ditt företag och berättar om vad du kan göra för dina kunder och varför de ska kontakta just dig. Kontakta oss för att få mer information om hur vi kan skapa en snygg, lättanvänd och sökmotoroptimerad hemsida till ert företag.

Nära, trygg, personlig

Ord som ligger oss varmt om hjärtat. Ett företag med lokal support och service.

Relaterade artiklar

Webbaserade angrepp ökar

Enligt antivirus- och internetsäkerhetsföretaget Symantecs nyligen släppta rapport Internet Security Threat Report ökade webbaserade angrepp med 36% under år 2011.

Skydda ditt företag mot nätbedragare

.SE har i samarbete med Svensk Handel, polisen och Företagarna gett ut en ny guide om hur du som företagare Läs mer

Bluffakturor och annat skräp

Det finns många bedragare på internet och de är riktigt fiffiga på att hitta på nya sätt att luras. Det Läs mer

Åskskydd

Här i Sverige åskar det runt 5-20 dagar om året och det sker omkring hundratusen blixtnedslag runt om i landet. Läs mer

Digitala brevlådor

Med en digital brevlåda får du post från myndigheter och företag digitalt i stället för på papper. Förutom att det Läs mer

Förhindra adressändring

Via de två e-tjänsterna Adresslåset och Spärra obehörig adressändring förhindrar du att någon obehörig ändrar din adress.