Mastodon, en ny digital social kanal

Det decentraliserade sociala nätverket Mastodon startades redan 2016 men det är först nu hösten 2022 som det börjar få bredare spridning i Sverige. Detta kan nog till stor del vara ett svar på upplevd osäkerhet om Twitters framtid under ledning av Elon Musk.

Det här är Mastodon

Efter några år utan något större avtryck i den digitala sociala dialogen har det nu börjar bubbla och snackas om Mastodon både i poddar, forum och sociala medier.  Än så länge är användarskaran rätt liten men den växer dag för dag. Vår analys är att det främst är aktiva twittrare med intresse för sociala medier och teknik som nu nyfiket utforskar Mastodon. Är du aktiv inom den kretsen kommer du mötas av en bekant samling av personer som tillsammans hjälper varandra framåt. Om du inte är det ät det ändå bara att kasta dig in diskussioner om högt och lågt. Med tanke på det än så länge låga antalet användare har ännu ingen byggt upp de gigantiska följarskaror som en del har på Twitter och delvis begränsar hur de kan vara aktiva i enskilda diskussioner. Till stora delar är upplägget väldigt likt hur Twitter fungerar med korta inlägg, följare och taggar. En sak som skiljer Mastodon mot andra sociala medier är som sagt att det är decentraliserat vilket rent praktiskt innebär att man i samband med skapandet av konton ska välja en server att ansluta emot. Om din tanke är att skriva på svenska rekommenderar vi att välja mastodon.se eller mastodon.nu.  Även om det pratas mycket om Mastodon just nu är det alldeles för tidigt för att utvärdera om det är en riktig utmanare till de stora drakarna eller om det blir en repris på Clubhouse som gick från okänt till hetast i världen till nästan utdött på några få coronamånader.

Kom igång med Mastodon

Att komma igång med Mastodon går väldigt snabbt så är du intresserad av att tidigt ta dig in till en ny digital snackis så är det bara att följa stegen nedan.

 1. Surfa in på mastodon.se eller mastodon.nu
 2. Skapa ett konto genom att ange användarnamn och e-postadress.
 3. Bekräfta ditt konto via ett mail som skickas till din angivna mailadress. Har du valt mastodon.se som server behöver du sedan invänta en manuell bekräftelse då de granskar alla nya konton för att minska risken att det skapas spamkonton och liknande som är vanligt problem på andra plattformar.
 4. Logga in på konton och ladda upp en profilbild samt skriv en kort beskrivning av dig själv.
 5. Gå in under inställingar >> utseende och bocka i ”Lista detta konto i katalogen” för att det ska bli enklare för andra att hitta dig.
 6. Sök fram intressanta personer att följa genom att söka på ämnen som intresserar dig och se vilka som skriver om just det ämnet. Följ gärna oss på QuickNet och Tobias Barkskog.
 7. För enklare användning på mobilen så ladda ner appen Mastodon via GooglePlay/appstore. Använder du iPhone så kan du i stället välja appen Metatext som många anser är bättre.
 8. Börja kommunicera med de andra Mastodon-användarna. Undrar du något så skriv ett inlägg med din fråga så får du hjälp av andra användare. Taggar du in oss så svarar vi så fort vi kan.

Fakta om Mastodon

 • Typ: Mikroblog
 • Grundare: Eugen Rochko
 • Startat: 2016
 • Open-source: Ja
 • Kodspråk: Ruby on Rails, React.js, Redux

Ämnen: , , , , ,

digital marknadsföring

Marknadsföring

Det finns idag ett enormt utbud av möjligheter när det gäller digital marknadsföring men alla kanaler passar inte till alla företag och branscher. Kontakta oss om du känner att du behöver hjälp eller rådgivning angående din digitala marknadsföring som till exempel SEO och googleannonsering.

Nätverk i Västerås

Nätverk

Vi har stor kunskap i att bygga stabila och högpresterande trådlösa nätverk. Oavsett om du har ett mindre kontor eller en större konferensanläggning kan vi leverera ett kvalitativt trådlöst nätverk till dig. Vi utför även installation och montering inom det mesta kopplat till fiber och nätverk. Våra tekniker har lång erfarenhet och kan hjälpa till med allt från planering och inköp till montering och konfigurering

Hemsidor i Västerås

Hemsidor

Alla företag som tänker på sina kunder behöver ha en bra hemsida. På hemsidan presenterar du ditt företag och berättar om vad du kan göra för dina kunder och varför de ska kontakta just dig. Kontakta oss för att få mer information om hur vi kan skapa en snygg, lättanvänd och sökmotoroptimerad hemsida till ert företag.

Nära, trygg, personlig

Ord som ligger oss varmt om hjärtat. Ett företag med lokal support och service.

Relaterade artiklar

Annonsering på Facebook

Det är dock inte det stora antalet du kan nå via Facebook som gör annonseringen så bra utan möjligheten att Läs mer

Grundkurs i sökmotoroptimering

Lär dig grunderna inom sökmotoroptimering genom en handbok utgiven av Google. Handboken finns att ladda ner som en pdf.

Spam i loggen på facebooksidan

Har du problem med att du får in spamkommentarer i loggen på din facebooksidan. Under landsrestriktioner fyller du i de Läs mer

Hur ska jag utforma mina nyhetsbrev?

Vad är nyttig information för din mottagare och hur ska den presenteras? Detta är viktiga frågor för dig. Med E-postmarknadsföring Läs mer

Vad får mottagaren att öppna och läsa mina nyhetsbrev?

Tre variabler styr hur många som öppnar ditt e-postutskick. Ämnesraden ska locka och beskriva utskickets viktigaste innehåll. Inled med en Läs mer

Pressmeddelande om webbyrån

Vi lanserar nu officiellt vår nya webbyrå. Pressmeddelandet är dels skickat till de lokala mediaföretagen samt via webbtjänsten Mynewsdesk. QuickNet Läs mer