5 bästa böckerna om sökmotoroptimering

Om du känt dig vilsen, frustrerad eller rentav överväldigad när du försökt skapa en SEO-strategi för ditt företag är du inte ensam. Det finns tusentals SEO-bloggar, artiklar, webbseminarier och videor som täcker alla aspekter av SEO, från den första nyckelordsforskningnen till mer högteknisk SEO-optimering; de gör dock sällan ett bra jobb med att presentera information på ett ordnat format som är lätt att följa.

Även erfarna SEO:are känner ofta att de försöker “koka havet” – att det helt enkelt finns för många sökord att undersöka, för många faktorer att tänka på och för mycket arbete att göra. Det är här en bra SEO-bok kan vara din livlina. Den största fördelen med en SEO-bok är dess struktur – genom att förenkla, sammanfatta och presentera SEO-kunskap för dig i ett ordnat, fristående format kommer de bästa SEO-böckerna att leda dig genom att skapa en organisk tillväxtstrategi för ditt företag. Denna struktur och vägledning ger dig en mycket bättre chans att framgångsrikt skapa och implementera en SEO-strategi för din webbplats, vilket är det som verkligen betyder något i slutet av dagen.

Nabil från 1MiljonBoktips.se har nedan sammanställt en lista över de bästa SEO-böckerna för 2021 av några av de mest respekterade namnen i branschen. Och vi vet vad du kommer att säga – “Sökmotorer uppdaterar ständigt sina algoritmer, så är inte dessa böcker föråldrade eller kommer snart att bli det?” Ja och nej.

Många av dessa böcker kommer ut med nya upplagor varje år, så vi rekommenderar vanligtvis att köpa den senaste upplagan.

Medan en del av detaljerna kan ändras har kärnkoncepten och principerna för SEO, såsom att identifiera organiska möjligheter, nyckelordsforskning, målgruppsinriktning etc., förblivit mestadels oförändrade, så informationen i dessa böcker hjälper dig att ranka högre i sökmotorer i många år framöver. Vi hoppas verkligen du lyckas hitta en eller flera böcker om sökmotoroptimering som gynnar dig och ditt företag eller anställare!

Då det inte finns så många välskrivna böcker på svenska inom ämnet rekommenderar vi även böcker skrivna på engelska nedan.

1. Guldläge på nätet: Sökmotoroptimering för alla av Magnus Bråth och Michael Wahlgren

Det här är i särklass den bästa boken på svenska om sökmotoroptimering.

Den är skriven av 2 stora namn inom branschen, nämligen Magnus Bråth och Michael Wahlgren. Det här är en bok som varje digital marknadsförare, i synnerhet människor som jobbar med sökmotoroptimering, måste ta sig tiden att läsa i varje fall en gång.

2. Synas online: nybörjarens guide till digital marknadsföring & sökmotoroptimering av Daniel Karlsson

En lättförståelig guide för sökmotoroptimering, även denna på svenska, publicerad år 2019 men fortfarande aktuell.

Boken är ett resultat av över 20 års yrkeserfarenhet inom webbproduktion, marknadsföring och handel på nätet. Författaren har jobbat både som entreprenör, frilansare och för globala varumärken men satsar nu på att sprida kunskapen vidare.

3. The Art of SEO: Mastering Search Engine Optimization av Eric Enge, Jessie C. Stricchiola, och Stephan Spencer

Det här är den enskilt bästa boken om sökmotoroptimering just nu enligt mig.

The Art of SEO ger en omfattande översikt över alla steg i SEO, från att anpassa en strategi, den inledande implementeringen och sökordsforskning, till webbplatsutvecklingen och diverse tekniska insikter.

Det har också kapitel som täcker områden som kompletterar SEO som innehållsmarknadsföring och vikten av sociala medier. Dessutom är den skrivet på ett sätt som riktar sig till både nybörjare och yrkesverksamma inom SEO, konsulter och företagare. Du hittar innehåll som inte bara utforskar hur sökmotorer fungerar utan information om hur man anställer rätt SEO-person eller bygger ett eget SEO-team.

Slutligen är författarna kända SEO-branschledare som är mycket respekterade inom branschen. Detta var vad som gav mig förtroendet att innehållet kunde litas på. Även fast SEO förändras i en rask takt kan jag säga att den här boken fortfarande är mycket relevant för den som vill lyckas med SEO idag. De har till och med en webbplats där de tillhandahåller stora uppdateringar av sina SEO-principer. Deras blogg publicerar de också innehåll i regelbundet, trots att den senaste utgåvan publicerades för 3 år sedan – det är vad jag kallar för engagemang!

4. Ultimate Guide to Link Building av Eric Ward och Garrett French

Denna bok fokuserar på en av de viktigaste aspekterna av SEO, nämligen att bygga länkar från andra webbplatser.

Boken ger många idéer om hur du hittar möjligheter i din nisch, saker som kan vara tillämpliga oavsett vilken typ av webbplats du arbetar med. Den täcker också ämnen som att utvärdera länkar och få rätt typer av länkar till din webbplats.

Andra saker du kommer att lära dig är hur man gör en konkurrensanalys (ur ett länkperspektiv), hur man skapar innehåll som andra vill länka till och relationsbyggande. För många är bygget av länkar den mest utmanande delen av SEO, så informationen och idéerna som presenteras i den här boken kan göra stor skillnad.

Den enda nackdelen med boken är att den är lite äldre (publicerad 2013), men innehållet är fortfarande relevant och tillämpligt idag.

5. SEO for Growth: The Ultimate Guide for Marketers, Web Designers & Entrepreneurs av John Jantsch och Phil Singleton

Även om du är ett erfaret SEO-proffs är boken “SEO for Growth” en bra uppdatering i mitt tycke.

Den guidar läsarna genom vad det innebär att ha en stark online-närvaro, hur man fångar efterfrågan i Googles sökmotor och även fångar publikens uppmärksamhet i allmänhet. Denna bok fungerar som en plan för vad du behöver veta och göra för att se till att din webbplats finns online.

Den enda nackdelen är att boken “SEO for Growth” publicerades år 2016, så om du letar efter de senaste nyheterna om de senaste algoritmuppdateringarna är den här boken inte något för dig. Men om du vill lära dig mer om grunderna för SEO från kända experter inom branschen, leta inte längre – det här är en perfekt bok!

Vi hoppas listan ovan hjälper dig hitta en bok om sökmotoroptimering som hjälper dig uppnå dina mål.

Stort lycka till i din jakt och läs gärna inlägget “7 bästa böckerna om digital marknadsföring” hos Nabil ifall du är på jakt efter ytterligare boktips inom ämnet.

Ämnen:

digital marknadsföring

Marknadsföring

Det finns idag ett enormt utbud av möjligheter när det gäller digital marknadsföring men alla kanaler passar inte till alla företag och branscher. Kontakta oss om du känner att du behöver hjälp eller rådgivning angående din digitala marknadsföring som till exempel SEO och googleannonsering.

Nätverk i Västerås

Nätverk

Vi har stor kunskap i att bygga stabila och högpresterande trådlösa nätverk. Oavsett om du har ett mindre kontor eller en större konferensanläggning kan vi leverera ett kvalitativt trådlöst nätverk till dig. Vi utför även installation och montering inom det mesta kopplat till fiber och nätverk. Våra tekniker har lång erfarenhet och kan hjälpa till med allt från planering och inköp till montering och konfigurering

Hemsidor i Västerås

Hemsidor

Alla företag som tänker på sina kunder behöver ha en bra hemsida. På hemsidan presenterar du ditt företag och berättar om vad du kan göra för dina kunder och varför de ska kontakta just dig. Kontakta oss för att få mer information om hur vi kan skapa en snygg, lättanvänd och sökmotoroptimerad hemsida till ert företag.

Nära, trygg, personlig

Ord som ligger oss varmt om hjärtat. Ett företag med lokal support och service.

Relaterade artiklar

Grundkurs i sökmotoroptimering

Lär dig grunderna inom sökmotoroptimering genom en handbok utgiven av Google. Handboken finns att ladda ner som en pdf.

Förhandsvisning på Google

Google har lanserat Instant Previews i sökresultaten på googleGoogle har lanserat Instant Previews i sökresultaten på google.se. Det gör att Läs mer

Företagssida på Google +

Google meddelar nu att de senare i höst skapa släppa en funktion för att skapa företagssidor på google+. För tillfället Läs mer

Google art project

På Google art project kan du med hjälpa av samma teknik som används i Google street wiew gå runt i Läs mer

History Pin

History pin är en webbtjänst där du kan ladda upp och titta på bilder från förr utplacerade på en karta Läs mer

Sök med bild på google

En funktion som lanserades tidigare i år och som gör att du kan söka på bilder med liknande innehåll. Kan Läs mer