25 års erfarenhet, vad är det värt? – Pia Nordlander

Konkurrensen hårdnar eftersom det blivit ett mode att fotografera och för att det inte längre är så dyrt., se bara hur bra det går för Fotografiska Museet i Stockholm och att var och varannan ungdom bloggar och fotograferar hela dagarna. Är min erfarenhet värd något?

Jag skaffade min första egna kamera när jag var elva år. Det var en Nikon FM utan speciella finesser, perfekt nybörjarkamera när man ska lära sig allt om slutartider och bländare. Skärpan fick man ställa in manuellt och oftast fotograferade jag med svart-vit Tri-X film eftersom den gick bra att pressa upp något ASA-tal. Min pappa vara fotograf på Dagbladet i Sundsvall och jag bokstavligen växte upp på tidningen. Pappa försåg mig med film och fotopapper som jag kopierade på i hans garagelabb när jag var där varannan helg. Det var en lyx, för allt detta kostade naturligtvis en hel del pengar och fotografering var en dyr hobby som många i min ålder aldrig hade en chans att utöva.

Jag startade mitt företag för 25 år sedan, då var jag 19 år, allting ser helt annorlunda ut idag. Dagens nya, unga fotografer får stora ögon när jag berättar hur vi hade det förr. Usch, så gammal man känner sig då 😉 Men det är i alla fall roligt att man fått vara med om denna stora fotografiska revolution. Det man kan undra över nu är vad som kommer härnäst?

Vi varit med och betalat den stora, digitala utvecklingen i massor av år. Kameror som hela tiden blir bättre, därför måste vi köpa det senaste och bästa. Bildfilerna blir tyngre och tyngre, så vi måste uppgradera hela datorparken. Allt material måste sparas på ett säkert sätt, först som CD-skivor och numera på hårddiskar med uppdateringsprogram. Listan kan göras lång på dyra investeringar.

Men det är en spännande värld vi lever i, och den nya tekniken är ju trots allt rätt rolig. Det gäller att hänga med, fast nu känns det ändå som att just på kamerafronten har vi nått ett mål på bästa kvalité. Det behöver faktiskt inte bli mycket bättre, det är inte nödvändigt att fotografera med mellanformat längre. Vårt första digitala bakstycke till Hasselbladskameran kostade 250 000 kr för mer än tolv år sedan, det var en spännande och vågad investering för oss.

Samtidigt hårdnar konkurrensen, eftersom det blivit ett mode att fotografera och för att det inte längre är så dyrt. Var och varannan ungdom bloggar och fotograferar hela dagarna, jag följer några bloggare och förundras över all kreativitet. Kul att just fotografering blivit så stort, se bara hur bra det går för Fotografiska Museet i Stockholm.

Så, är min erfarenhet värd något?

Ja, jag tror faktiskt det. Jag får mer och mer jobb som kräver mycket erfarenhet av att ta hand om den man ska fotografera. Mer kameravana och fotograferingsrutin så att all fokus kan vara på objektet medan tekniken bara finns där. Hitta lösningar i alla väder och alla ljusförhållanden. Jag har ett stort nätverk som jag fått genom åren och som är bra när det ska fixas saker, och jag känner mig hemma i de flesta miljöer. Det känns tryggt att ha jobbat så länge som jag gjort nu. Men det är också spännande att se vad som händer sen…..

// Pia Nordlander, fotograf på BildN

Om BildN
Bilder är vår passion. Vi är två fotografer med lång erfarenhet av uppdragsfotografering. Med över 25 år i yrket åtar vi oss uppdrag inom reklam, reportage, industri och studiofotograferingar. Vi engagerar oss och försöker alltid ge det lilla extra för att få skapa bilder som lyfter just ditt budskap. Vi kompletterar varandra, den ena som porträttfotograf och den andra som produktfotograf. Vi är dessutom duktiga på retusch och bildbehandlingar. “Den bästa bilden? Den är inte fotad än.”
www.bildn.se

Är du intresserad av att gästblogga eller har du något tips på skribent så hör gärna av dig till . Läs mer mer vår tanke med gästbloggare.

Tidigare gästbloggare
Det bästa med affiliatebranschen – Erik Bergman

Ämnen: , , , ,

digital marknadsföring

Marknadsföring

Det finns idag ett enormt utbud av möjligheter när det gäller digital marknadsföring men alla kanaler passar inte till alla företag och branscher. Kontakta oss om du känner att du behöver hjälp eller rådgivning angående din digitala marknadsföring som till exempel SEO och googleannonsering.

Nätverk i Västerås

Nätverk

Vi har stor kunskap i att bygga stabila och högpresterande trådlösa nätverk. Oavsett om du har ett mindre kontor eller en större konferensanläggning kan vi leverera ett kvalitativt trådlöst nätverk till dig. Vi utför även installation och montering inom det mesta kopplat till fiber och nätverk. Våra tekniker har lång erfarenhet och kan hjälpa till med allt från planering och inköp till montering och konfigurering

Hemsidor i Västerås

Hemsidor

Alla företag som tänker på sina kunder behöver ha en bra hemsida. På hemsidan presenterar du ditt företag och berättar om vad du kan göra för dina kunder och varför de ska kontakta just dig. Kontakta oss för att få mer information om hur vi kan skapa en snygg, lättanvänd och sökmotoroptimerad hemsida till ert företag.

Nära, trygg, personlig

Ord som ligger oss varmt om hjärtat. Ett företag med lokal support och service.

Relaterade artiklar

Annonsering på Facebook

Det är dock inte det stora antalet du kan nå via Facebook som gör annonseringen så bra utan möjligheten att Läs mer

Grundkurs i sökmotoroptimering

Lär dig grunderna inom sökmotoroptimering genom en handbok utgiven av Google. Handboken finns att ladda ner som en pdf.

Spam i loggen på facebooksidan

Har du problem med att du får in spamkommentarer i loggen på din facebooksidan. Under landsrestriktioner fyller du i de Läs mer

Webbaserat bildprogram

Behöver du ha redigera en bild och inte har tillgång till photoshop eller liknande program på din dator är Pixlr Läs mer

Hur ska jag utforma mina nyhetsbrev?

Vad är nyttig information för din mottagare och hur ska den presenteras? Detta är viktiga frågor för dig. Med E-postmarknadsföring Läs mer

Vad får mottagaren att öppna och läsa mina nyhetsbrev?

Tre variabler styr hur många som öppnar ditt e-postutskick. Ämnesraden ska locka och beskriva utskickets viktigaste innehåll. Inled med en Läs mer